Wiedza ketogeniczna

Czym jest adaptacja do diety ketogenicznej?

W centralnej części na niebieskim talerzu leży miska z keto sałatką. Dookoła produkty, z których sałatka została przygotowana - awokado, przyprawy, zielone liście.

Adaptacją nazywamy okres czasu, w którym organizm przez zapewniany deficyt węglowodanów uczy się wykorzystywać tłuszcze (tu uwaga, bo również białka więc nie należy przekraczać ich zalecanej podaży w diecie) do wytwarzania energii.

Zaczyna wytwarzać ciała ketonowe i z czasem też przyzwyczaja się – zwiększa tolerancje na podaż węglowodanów tak aby mimo niej nadal utrzymać się w stanie ketozy (dlatego też po adaptacji możemy stopniowo nieco zwiększać ilości węglowodanów).

  • Potocznie mówiąc – zmieniamy paliwo napędowe naszegoorganizmu = uczymy się korzystać z tłuszczów ponieważ dostajemyza mało węglowodanów aby wystarczyły one jako źródło energii.


Adaptacja trwa ok. 30dni. Np. przy pomocy głodówki możemy
wprowadzić nasz organizm w stan ketozy szybko – nawet w 36h,
ale musimy pamiętać o tym co napisane było wyżej – zdobywamy
dzięki adaptacji tolerancje na węglowodany w diecie. Po pierwszej
36h głodówce moglibyśmy wypaść z ketozy mimo niskich wegli.
Dajmy sobie czas, aby wszystkie procesy zostały poruszone – tak
jak antybiotykoterapia – przerwana po 1/3 stosowania leku nie
będzie skuteczna na dluższą metę nawet mimo chwilowej poprawy.

Zajrzyj do kategorii KetoNIEZBĘDNIK w KetoSklep.pl, gdzie wybraliśmy dla Ciebie najważniejsze produkty, które ułatwią Twoją adaptację!

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *