Bez kategorii

Domowy keto majonez – przepis

gotowy keto majonez w małym plastikowym kubeczku. W tle widoczne frytki oraz burger.

Majonez jest jednym z najczęściej wybieranych sosów, który sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Jest pyszny, nadaje niepowtarzalny smak jedzeniu, jednak tradycyjny majonez ze sklepu, który zawiera w sobie wiele niekorzystnych dla naszego zdrowia składników, możemy zastąpić zdrowym produktem wykonanym przez nas w domowym zaciszu. Jak samodzielnie zrobić smaczny i prosty majonez keto?

Czy można jeść majonez na diecie keto?

Keto majonez jest doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla osób będących na diecie keto, ale również dla każdego z nas, kto pragnie się zdrowo odżywiać. Majonez na keto diecie jest prostym i szybkim sosem, który możemy wykonać przy użyciu kilku podstawowych produktów. Przede wszystkim będziemy potrzebować jedno jajko oraz dwa żółtka, szczyptę soli, łyżkę musztardy oraz octu jabłkowego bądź soku z cytryny. Będziemy potrzebowali również około 350 ml oliwy z oliwek lub oleju z awokado, który z łatwością znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach. Pamiętajmy, aby wybrana przez nas musztarda nie zawierała cukru, którego brak jest podstawa diety ketogenicznej.

Keto majonez jest doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla osób będących na diecie keto, ale również dla każdego z nas. Przepis na keto majonez jest prostym i szybkim sosem, który przygotować możemy z podstawowych produktów. Będziemy potrzebować zaledwie jedno jajko oraz dwa żółtka, łyżkę musztardy i octu jabłkowego, bądź soku z cytryny. Będziemy potrzebowali również około 350 ml oliwy z oliwek lub oleju z awokado – te dwa produkty znajdziesz w naszym sklepie. Przy wyborze musztardy pamiętaj, że nie powinna ona zawierać cukru w składzie.

Jaki majonez na ketozie? Przepis na majonez domowy

Majonez domowy jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego produktu, który znajdziemy na praktycznie wszystkich sklepowych półkach. Przed przystąpieniem do przygotowania domowego sosu, warto wyciągnąć wszystkie produkty z lodówki na około godzinę przed ich połączeniem, tak, aby miały tę samą temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniemy zwarzenia się domowego majonezu keto i uzyskamy jego odpowiednią konsystencję.

Przepis na domowy majonez jest niezwykle prosty, a przygotowanie sosu zaczynamy od wyciągnięcia blendera oraz innych potrzebnych akcesoriów, dzięki którym będziemy mogli go zrobić. Na początku powinniśmy odmierzyć olej i wbić do miski jajka wraz z żółtkami, a następnie dodać do nich odpowiednią porcję musztardy bez cukru. Po połączeniu składników możemy przystąpić do ich blendowania i stopniowego dodawania pozostałych składników. W końcowym etapie wlewamy odmierzoną ilość oliwy z oliwek bądź oleju z awokado i ponownie przystępujemy do blendowania całości. Do tak przygotowanego domowego majonezu keto dorzucamy trochę pieprzu i soli himalajskiej do smaku, a następnie możemy rozkoszować się własnoręcznie przyrządzonym majonezem ketogenicznym.

Przepis na domowy majonez jest niezwykle prosty. Przygotowanie zaczyna się od wyciągnięcia blendera oraz innych potrzebnych akcesoriów. Na samym początku powinniśmy odmierzyć olej i wbić do miski jedno jajko i dwa żółtka, a następnie dodać do nich odpowiednią ilość musztardy. Po ich połączeniu możemy przystąpić do ich blendowania i stopniowego dodawania pozostałych składników. W końcowym etapie wlewamy odmierzoną ilość oliwy z oliwek lub oleju z awokado i ponownie blendujemy. Do tak przygotowanego majonezu wystarczy dodać odrobinę pieprzu oraz soli himalajskiej. I to wszystko! Teraz pozostaje nam tylko rozkoszować się własnoręcznie przyrządzonym majonezem ketogenicznym.

Jest to szybki i prosty przepis na keto majonez bez zbędnych niekorzystnych dla naszego organizmu składników, który z pewnością przyda się do wielu posiłków, dodając im niepowtarzalnego smaku.

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.