Czy wiesz, że tradycyjna jajecznica może być wysokowęglowodanowa? Nasz przepis na jajecznice keto to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się pyszną, pełną białka i niskowęglowodanową jajecznicą bez wyrzeczeń.
Jajecznica keto jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bogata w wartości odżywcze, dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów. Nasz przepis to również doskonały pomysł dla osób, które chcą zredukować ilość węglowodanów w swojej diecie, ponieważ jajecznica tradycyjnie zawiera dodatek mleka lub śmietany, które zwiększają ilość węglowodanów.
Jajecznica to niezwykle popularna potrawa. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Poniżej opowiemy Ci jak przygotować jajecznicę w wersji keto.
Przepis keto jajecznica – składniki
- 3 jajka
- 150 g boczku
- 2 łyżki masła
Przepis jajecznica ketogeniczna – przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę lub w formie plastrów. Wszystko zależy od Twojego upodobania. Z dobrej jakości boczku powinno wytopić się dużo tłuszczu, który jest najważniejszy w diecie ketogenicznej. Następnie rozbij jajka.
Pozwól białku nieco się ściąć, zanim zmieszasz je z żółtkiem. Dzięki temu Twoja jajecznica będzie miała przyjemną, aksamitną konsystencję. Jeżeli lubisz mocno ściętą jajecznicę, to spokojnie smaż ją do tego momentu.
Przepis keto jajecznica – podsumowanie
Jajecznica ketogeniczna jest bardzo prosta do zrobienia, więc jeżeli od śniadania oczekujesz szybkiego przygotowania i pysznego smaku – to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.