Wiedza ketogeniczna, Poradniki

Jak wyliczyć węglowodany netto?

Jak wyliczyć węglowodany netto KetoSklep

Dziś post zawierający odpowiedź na bardzo często zadawane przez Was pytanie:

“Czym różnią się węglowodany brutto od tych netto?” oraz “Dlaczego produkt, który powinien być ketogeniczny ma w makro dużo węglowodanów?” 

Na obydwa pytania odpowiedź jest dość prosta:

  • węglowodany netto to węglowodany przyswajalne (cukier, mąka)

  • węglowodany brutto to węglowodany nieprzyswajalne (błonnik, erytrytol)

Węglowodany jako cukry proste są oznaczane w składzie makro produktów w sposób: węglowodany: 56g/100g w tym cukry: 53g

Jak rozumieć to, że produkty „bez cukru” również mają taki zapis w makro?

Ponieważ slodziki są również ujmowane jako węglowodany, jednak zapis powinien być inny.

To dlatego makro czekolady słodzonej wyłącznie erytrytolem może nas zdziwić.

  • Są różne możliwości (mniej lub bardziej intuicyjne):

  • węglowodany: 56g/100g

    w tym cukry: 0,5g (domyślamy się, że resztę stanowią cukrole jeżeli występują w składzie produktu)

  • Ten sam produkt:

  • węglowodany: 56g/100g

    w tym poliole: 55,5g (mamy tu jasność, że 55,5g to węglowodany nieprzyswajalne czyli poliole/cukrole/słodziła/słodziki)

  • Przykład innego produktu, zawierającego błonnik:

  • węglowodany: 56g/100g

    błonnik: 50g

    W tym przypadku węglowodany netto to 6g na 100g produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *