Dziś post zawierający odpowiedź na bardzo często zadawane przez Was pytanie:
“Czym różnią się węglowodany brutto od tych netto?” oraz “Dlaczego produkt, który powinien być ketogeniczny ma w makro dużo węglowodanów?”
Na obydwa pytania odpowiedź jest dość prosta:
węglowodany netto to węglowodany przyswajalne (cukier, mąka)
węglowodany brutto to węglowodany nieprzyswajalne (błonnik, erytrytol)
Węglowodany jako cukry proste są oznaczane w składzie makro produktów w sposób: węglowodany: 56g/100g w tym cukry: 53g
Jak rozumieć to, że produkty „bez cukru” również mają taki zapis w makro?
Ponieważ slodziki są również ujmowane jako węglowodany, jednak zapis powinien być inny.
To dlatego makro czekolady słodzonej wyłącznie erytrytolem może nas zdziwić.
Są różne możliwości (mniej lub bardziej intuicyjne):
Ten sam produkt:
Przykład innego produktu, zawierającego błonnik:
węglowodany: 56g/100g
w tym cukry: 0,5g (domyślamy się, że resztę stanowią cukrole jeżeli występują w składzie produktu)
węglowodany: 56g/100g
w tym poliole: 55,5g (mamy tu jasność, że 55,5g to węglowodany nieprzyswajalne czyli poliole/cukrole/słodziła/słodziki)
węglowodany: 56g/100g
błonnik: 50g
W tym przypadku węglowodany netto to 6g na 100g produktu.