Ketogeniczne przepisy

Keto biszkopt – przepis

Na zdjęciu pięknie wyrośnięty keto biszkopt, który leży na szarym stole. W tle czerwone elementy.

Na diecie keto wcale nie trzeba rezygnować ze słodkich wypieków. Są one przecież jedną z integralnych części jadłospisu, po którą najlepiej sięgnąć w razie ochoty na coś słodkiego. Również tak skomplikowane słodkości jak torty czy przekładane ciasta można wykonać zgodnie z głównymi założeniami diety keto. Oprócz przepisu na pyszny krem warto znać absolutne podstawy, czyli sposób wykonania keto biszkoptu. Przepis poniżej pozwala na uzyskanie idealnie puszystego ciasta, który może posłużyć do stworzenia dowolnej słodkości.

Przepis na keto biszkopt – składniki i sposób wykonania

Do upieczenia biszkoptu ketogenicznego potrzebujesz:

  • 9 jajek (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 90 g oleju kokosowego, wcześniej rozpuszczonego
  • 90 g mąki kokosowej
  • erytrytol do posłodzenia ciasta według uznania
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie świeże ziarenka laski wanilii lub cynamon

Jak zrobić keto biszkopt? Przepis na to wyjątkowe ciasto jest bardzo prosty. Wystarczy stosować się do poniższych wskazówek:

Przygotowanie biszkoptu ketogenicznego rozpocznij od rozdzielenia jajek na białka i żółtka. Ubij mikserem białka na sztywną pianę, dodając do nich erytrol. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, jedno po drugim. Ten etap przygotowania jest bardzo ważny – masę należy łączyć powoli, uważając, aby ubite białka nie opadły. Kolejnym krokiem przepisu na biszkopt keto jest wymieszanie suchych składników, czyli mąki, proszku do pieczenia i dodatków, a następnie stopniowe wmieszanie ich do masy jajecznej. Na końcu dodaj olej. Biszkopt piecz 35 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrój na trzy blaty.

Smacznego!

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.