Ketogeniczne przepisy

Keto brownie – przepis

Dieta ketogeniczna często wiąże się z ograniczeniem spożycia produktów słodkich, ponieważ biały cukier zawiera za dużo węglowodanów. Powstały jednak różne substancje słodzące, takie jak erytrol (użyjemy go w przedstawionym tutaj przepisie), dzięki którym upieczesz smakowite keto brownie.

Poniższy przepis obejmuje składniki, które powinny wystarczyć na 15 porcji.

Keto brownie – składniki

Brownie keto – przepis krok po kroku

Wyłóż formę (np. kwadratową o boku 20 cm) papierem do pieczenia. Połam czekoladę na kawałki i przełóż do małego garnka. Dodaj masło i włącz mały ogień, mieszając do roztopienia.

Wymieszaj erytrol ze zmielonym siemieniem lnianym. Dla lepszego połączenia możesz go również zmielić. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj. Później dodawaj kolejno po jednym jajku (nie naraz!). Kolejnym krokiem jest dołożenie erytrolu z siemieniem lnianym i miksowanie całości aż do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 170 st. Celsjusza. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj, następnie posyp po wierzchu nasionami słonecznika. Włóż całość do piekarnika na około 20 minut (w trybie grzania góra-dół). Wyciągnij keto brownie z piekarnika, a następnie pozostaw je do ostygnięcia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *