Dieta ketogeniczna często wiąże się z ograniczeniem spożycia produktów słodkich, ponieważ biały cukier zawiera za dużo węglowodanów. Powstały jednak różne substancje słodzące, takie jak erytrol (użyjemy go w przedstawionym tutaj przepisie), dzięki którym upieczesz smakowite keto brownie.
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, ale jednocześnie chcesz pozostać w diecie ketogenicznej, to nasze keto brownie jest właśnie dla Ciebie! Nasz przepis na brownie to idealny wybór dla osób, które pragną zjeść coś słodkiego, a jednocześnie unikać nadmiaru węglowodanów.
Keto brownie to świetny wybór dla osób, które pragną zjeść coś słodkiego, ale jednocześnie pozostać w diecie ketogenicznej. Nasz przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Możesz go z łatwością przygotować w domu, a po zjedzeniu poczujesz się usatysfakcjonowany i pełen energii.
Poniższy przepis obejmuje składniki, które powinny wystarczyć na 15 porcji.
Keto brownie – składniki
- 80 g masła orzechowego
- 120 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 100 g erytrolu (lub 150 g dla osób, które lubią słodsze wypieki)
- 60 g zmielonego siemienia lnianego (albo migdałów lub orzechów laskowych)
- garść nasion słonecznika
Brownie keto – przepis krok po kroku
Wyłóż formę (np. kwadratową o boku 20 cm) papierem do pieczenia. Połam czekoladę na kawałki i przełóż do małego garnka. Dodaj masło i włącz mały ogień, mieszając do roztopienia.
Wymieszaj erytrol ze zmielonym siemieniem lnianym. Dla lepszego połączenia możesz go również zmielić. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj. Później dodawaj kolejno po jednym jajku (nie naraz!). Kolejnym krokiem jest dołożenie erytrolu z siemieniem lnianym i miksowanie całości aż do połączenia składników.
Włącz piekarnik na 170 st. Celsjusza. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj, następnie posyp po wierzchu nasionami słonecznika. Włóż całość do piekarnika na około 20 minut (w trybie grzania góra-dół). Wyciągnij keto brownie z piekarnika, a następnie pozostaw je do ostygnięcia. Smacznego!