Ketogeniczne przepisy

Keto bułki z siemienia lnianego – przepis

Bułki ketogeniczne

Dieta keto wymaga zrezygnowania z tradycyjnego pieczywa, dlatego warto skorzystać ze smakowitych alternatyw, którymi są na przykład keto bułki z siemienia lnianego. Są idealną propozycją na śniadanie, zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ponadto cechują się pięknym kolorem i aromatem. Przepis jest prosty, a podane proporcje pozwolą stworzyć 5 bułek. Powinny być gotowe w mniej niż godzinę.

Bułki z siemienia lnianego keto – składniki

Bułki ketogeniczne z siemienia lnianego – przepis krok po kroku

Na początku zmiel siemię lniane, najlepiej za pomocą blendera. Dodaj do niego proszek do pieczenia, słonecznik i sezam. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do osobnego naczynia dodaj ciepłą wodę i jajka, również dokładnie wymieszaj.

Przelej wodę do naczynia z siemieniem lnianym oraz nasionami i pozostaw ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie możesz zacząć formować bułki. Kształt jest dowolny, my zalecamy zwyczajne, lekko spłaszczone kulki. Możesz opcjonalnie posypać je sezamem, będą się lepiej prezentować.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach między nimi (podczas pieczenia lekko urosną). Piecz je przez około 25 minut i gotowe!

Smacznego!

Powrót do listy wpisów

  1. Pul69 pisze:

    Całkiem smaczne.

    Wg mnie trochę za dużo wody w przepisie.

    PS. Nie wyglądają jak na zdjęciach, ale polecam spróbować

    1. Alicja pisze:

      Dziękujemy za opinię i zachęcamy do korzystania z większej ilości przepisów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.