Ketogeniczne przepisy

Keto burger – przepis na ketogenicznego burgera

Keto burger – przepis na ketogenicznego burgera KetoSklep

Jeśli jesteś fanem burgerów, ale chcesz pozostać w diecie ketogenicznej, mamy dla Ciebie świetną wiadomość – przygotowaliśmy przepis na keto burgera, który nie tylko będzie smakować wybornie, ale również spełni wymagania diety niskowęglowodanowej.

Nasz keto burger to pyszne danie, które zaspokoi Twoje potrzeby na wyborny i pożywny posiłek. Nasz przepis opiera się na mięsie wołowym, serze, sałacie i warzywach, takich jak ogórki i cebula. Jako dodatek, proponujemy sos czosnkowy i keto bułkę, które są również niskowęglowodanowe.

Nasz przepis na keto burgera jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą zjeść coś smacznego, ale jednocześnie pozostać w diecie ketogenicznej. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, nasz keto burger ma niską zawartość węglowodanów, a jednocześnie jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze.

Burgery są uwielbiane na całym świecie, jednak osoby na diecie ketogenicznej nie mogą niestety korzystać ze wszystkich składników, powinny też zrezygnować z tradycyjnego pieczywa. Poniżej przedstawiamy więc burgera w sałacie, który na pewno Ci zasmakuje. Dodatki możesz zmienić, pamiętając o sprawdzeniu wartości odżywczych danego składnika. Poniższy przepis pozwoli Ci zrobić 2 burgery.

Burger ketogeniczny – składniki

  • 500 g mięsa wołowego (np. łopatki, rostbefu)
  • 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • smalec (do smażenia)
  • mała cebula
  • sałata (najlepiej rzymska)
  • ogórek kiszony
  • sos czosnkowy bez kalorii The Skinny Food Co
  • sól i pieprz
  • 4 plastry sera żółtego (np. ementaler)

Keto burger – krok po kroku

Mięso wyrób dłońmi w misce, dodając do niego sól oraz pieprz. Uformuj z niego 4 duże kulki, a następnie mocno je spłaszcz. Pamiętaj, że mięso i tak się zbiegnie podczas smażenia, dlatego zalecamy uzyskanie jak najcieńszych placków.

Pokrój cebulę i ogórek.

Na rozgrzaną patelnię połóż plastry boczku i smaż do delikatnego zarumienienia. Odłóż na bok zawartość i dorzuć trochę smalcu. Połóż placki mięsa. Smaż je na średnim ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę połóż na burgerze plaster sera.

Po zdjęciu z ognia połóż placek mięsa na połowie dużego liścia sałaty. Polej go sosem czosnkowym i dodaj połowę cebuli i ogórka kiszonego. Połóż na to drugi placek i przyłóż drugą połową liścia sałaty. Smacznego!

Opcjonalnie możesz zrobić keto bułki – przepis również znajdziesz na naszej stronie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *