Burgery są uwielbiane na całym świecie, jednak osoby na diecie ketogenicznej nie mogą niestety korzystać ze wszystkich składników, powinny też zrezygnować z tradycyjnego pieczywa. Poniżej przedstawiamy więc burgera w sałacie, który na pewno Ci zasmakuje. Dodatki możesz zmienić, pamiętając o sprawdzeniu wartości odżywczych danego składnika. Poniższy przepis pozwoli Ci zrobić 2 burgery.
Burger ketogeniczny – składniki
- 500 g mięsa wołowego (np. łopatki, rostbefu)
- 50 g wędzonego boczku w plastrach
- smalec (do smażenia)
- mała cebula
- sałata (najlepiej rzymska)
- ogórek kiszony
- sos czosnkowy bez kalorii The Skinny Food Co
- sól i pieprz
- 4 plastry sera żółtego (np. ementaler)
Keto burger – krok po kroku
Mięso wyrób dłońmi w misce, dodając do niego sól oraz pieprz. Uformuj z niego 4 duże kulki, a następnie mocno je spłaszcz. Pamiętaj, że mięso i tak się zbiegnie podczas smażenia, dlatego zalecamy uzyskanie jak najcieńszych placków.
Pokrój cebulę i ogórek.
Na rozgrzaną patelnię połóż plastry boczku i smaż do delikatnego zarumienienia. Odłóż na bok zawartość i dorzuć trochę smalcu. Połóż placki mięsa. Smaż je na średnim ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę połóż na burgerze plaster sera.
Po zdjęciu z ognia połóż placek mięsa na połowie dużego liścia sałaty. Polej go sosem czosnkowym i dodaj połowę cebuli i ogórka kiszonego. Połóż na to drugi placek i przyłóż drugą połową liścia sałaty. Smacznego!
Opcjonalnie możesz zrobić keto bułki – przepis również znajdziesz na naszej stronie.