Przechodząc na dietę ketogeniczną, problemem może się okazać zrezygnowanie ze zwyczajnego pieczywa, które w tradycyjnej kuchni jest jednym z podstawowych składników diety. Poniżej znajdziesz recepturę, dzięki której upieczesz pyszny bezglutenowy keto chleb. Przepis jest prosty i bazuje na mące migdałowej. Gotowy chleb na pewno Ci zasmakuje i świetnie sprawdzi się w towarzystwie wędlin oraz serów, ale też słodkich dodatków pokroju dżemów.
Keto chleb – składniki
- 200 g mąki migdałowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 6 jajek (rozmiar M)
- 50 g słonecznika łuskanego
- 80 g masła
(opcjonalnie możesz użyć oleju kokosowego)
Chleb ketogeniczny – przepis krok po kroku
Mąkę, sól, słonecznik i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
Oddziel białka od żółtek (możesz to w prosty sposób zrobić np. plastikową butelką). Następnie ubij białko na sztywną masę, powinno to zająć kilka minut.
Rozpuść masło i odczekaj chwilę, żeby było ciepłe, a nie gorące. Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz użyć oleju kokosowego, jednak on bardziej wpłynie na smak (pieczywo będzie jednak genialne na słodko). Do naczynia z mąką, proszkiem, solą i słonecznikiem dodaj żółtka oraz rozpuszczone masło.
Całość wymieszaj robotem kuchennym lub mikserem na małych obrotach. Na samym końcu wmieszaj w całość ubite wcześniej białka jaj. Tak przygotowane ciasto przenieś do foremki.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno zająć około pół godziny. Chleb keto gotowy – smacznego!