Ketogeniczne przepisy

Keto faworki — najlepszy i sprawdzony sposób

Świąteczne zdjęcie. Białe tło, czerwony materiał i talerz na którym poukładane są faworki.

Słodkości są bardzo często czymś, czego osobom na diecie ketogenicznej najbardziej brakuje. Szczególnie trudne jest odmówienie sobie wypieków, kiedy to przed zdecydowaniem się na keto były one głównym przysmakiem. Jednak nic straconego! Rozwiązaniem tego problemu są keto faworki, które można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Sprawdzą się nie tylko na tłusty czwartek, ale także można je przygotować w każdym momencie, gdy tylko najdzie ochota na słodkie, na diecie keto i nie tylko.

Keto faworki przepis na udane słodkości

Faworki keto to słodkości, które nie wymagają poświęcenia im tak dużo czasu jak mogłoby się wydawać. To prosty przepis, na którego konsumpcję z powodzeniem będą mogły sobie pozwolić przede wszystkim osoby na diecie ketogenicznej czy low-carb, ale z całą pewnością zasmakują także osobom zajadającym się standardowymi faworkami. Keto nie wymaga takich poświęceń, jak można przypuszczać. Jedyne co należy zrobić to znaleźć odpowiedni przepis, za sprawą którego podniebienie będzie w siódmym niebie.

Keto faworki składniki — smak tkwi w prostocie

Do tego przepisu potrzebna będzie keto mąka, najlepiej dedykowana do wypieków słodkich, jednak można na tej płaszczyźnie eksperymentować. Niezbędne będzie również żółtko, około 4 łyżek stołowych śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Aby przepis został doskonale odwzorowany, należy również zastosować ¼ łyżki stołowej soli i ⅕ łyżki stołowej proszku do pieczenia. Do smażenia wykorzysta się około 200 g smalcu, a posypka z „cukru pudru” powstanie za pośrednictwem zmielonego w młynku erytrytolu.

Keto faworki jak zrobić? Przepis w kilku krokach

Pierwszym krokiem jest wymieszanie keto mąki ze śmietaną, następnie wbicie żółtka, a także dodanie soli i proszku do pieczenia. Wszystko należy wymieszać, a powstałe ciasto wałkować partiami. Cienkie warstwy należy pokroić na około 3 cm paski i za sprawą nacięcia i przewinięcia formować na kształt faworków. Smażyć w częściach do uzyskania złotego koloru, następnie można odsączyć tłuszcz i posypać zmielonym erytrytolem.

Takim sposobem keto faworki są gotowe. W celu uzupełnienia zapasów zapraszamy na naszą stronę internetową ketosklep.pl.

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.