Ketogeniczne przepisy

Keto lody: z mascarpone, truskawkowe – przepis

Trzy gałki lodów w wafelku. Dookoła pełno mało cukiereczków.

Dieta ketogeniczna stawia przed nami wiele wyzwań, ale i rozwiązań. Na rynku znajduje się ogrom produktów przyjaznych dla wydzielania w organizmie ketonów – począwszy od aromatów, przez kremy, aż do makaronów. Jest to dość optymistyczna wiadomość dla osób rozpoczynających swoją przygodę z dietą, które nie posiadają wypracowanych przyzwyczajeń i przepisów. 

Lody ketogeniczne – przepis, któremu podołają nawet początkujący!

Jeśli tęsknisz za słodkimi przekąskami będącymi prawdziwym ukojeniem podczas gorących dni, przygotowaliśmy dwie propozycje. Gwarantujemy, że słodkości wcale nie muszą być zakazane – przykładem są m.in. keto lody! Przepis opiera się na produktach o możliwie najniższej zawartości węglowodanów.

Lody keto, przepis z owocami mrożonymi – składniki

Lody truskawkowe keto – przepis krok po kroku

Ubij żółtko, aby uzyskać konsystencję kremu. Do rondelka włoż śmietanę, mascarpone i słodzik. Po kilku minutach gotowania połącz wszystkie składniki i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie zblenduj truskawki z aromatem. Następnie zdejmij z gazu bazę oraz wymieszaj z owocami. Przełóż lody do ulubionego naczynia i pozostaw je w zamrażarce na około 3 godziny.

Keto lody z mascarpone – składniki

Keto lody z mascarpone – przepis krok po kroku

W pierwszej kolejności połącz erytrytol ze śmietaną. Powinieneś uzyskać puszystą, jednolitą konsystencję. W trakcie, małymi partiami dodaj mascarpone oraz aromat. Na sam koniec wymieszaj składniki z kremem i dokładnie ubij mikserem na gładką masę.

Mamy nadzieję, że przepis na keto lody będzie dla Ciebie doskonałym pomysłem, aby przyrządzić je w swoim domu. Może być to pyszny i ekspresowy deser dla Twoich gości!

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.