Omlety to często wybierana opcja śniadaniowa na każdej szerokości geograficznej. Uwielbiane na słono oraz słodko stanowią zbalansowany i sycący posiłek, który uzbraja w energię na resztę dnia. Omlet na keto to doskonały pomysł, o ile odpowiednio dobierzemy składniki.
Keto omlet, przepis – składniki
Omlet na keto świetnie się sprawdza – jest prosty i szybki w wykonaniu, w zależności od doboru składników nadaje się do zjedzenia zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację.
Do wykonania omletu na keto dla jednej osoby potrzeba:
- 2 jaj
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżek startego sera żółtego
- soli i pieprzu.
Są to oczywiście podstawowe składniki, do których możemy z powodzeniem dodać ulubione dodatki. Dobrze sprawdzą się między innymi cebula, szynka parmeńska, ser mozzarella, suszone pomidory, kukurydza, oliwki oraz natka pietruszki. Zestaw przypraw można urozmaicić, chociażby za pomocą ziół prowansalskich.
Wyśmienity omlet keto – wykonanie
Przed rozpoczęciem przygotowań należy zadbać o to, by jajka były w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Przyprawiamy według uznania. Następnie należy dokładnie wymieszać całość, a w międzyczasie rozgrzać patelnię z oliwą. Jeśli chcemy ją zastąpić na przykład olejem kokosowym należy użyć tylko takiej ilości, która sprawi, że dno i boki patelni będą dokładnie natłuszczone.
Wlewamy na patelnię całą masę jajeczną i na średnim ogniu smażymy aż do momentu, gdy spód omletu będzie zarumieniony, po czym odwracamy go i na połowie układamy wybrane przez nas dodatki. Omlet składamy na pół i podsmażamy przez chwilę z obu stron.
Omlet na keto – jak wykonać wersję na słodko?
Dla wielbicieli słodkich śniadań omlet na keto także jest świetnym pomysłem. Do podstawowych składników należą wówczas 2 jajka, szczypta wanilii oraz soli. Jako dodatki doskonale sprawdzą się bita śmietana bez cukru wraz z sezonowymi owocami.
Masz ochotę na keto omlet? Przepis na to wyśmienite śniadanie wykonasz w kilka chwil!