Wybranie odpowiedniej oraz racjonalnej diety jest kluczowym aspektem, który będzie jednoznacznie wpływał na nasze życie. Dieta ketogeniczna uchodzi za znacząco skomplikowaną – w porównaniu do stosowania tradycyjnego żywienia kuchni polskiej. Warto jednak zdać sobie sprawę, na czym polega oraz w jaki sposób przynosi korzyść naszemu organizmowi.
Keto tiramisu – przepis
Biszkopt
- Masło Klarowane Ghee – Gym Beam 5g
- Mąka z Migdałów Blanszowanych – COCO FARM Fit 30g
- BIO Siemie lniane złote – PięćPrzemian (20 g + 20 ml wrzącej wody) lub jajko
- Napój Roślinny Migdałowy Bez Cukru Bez Glutenu Keto – The Bridge 120 ml
- Słodki aromat bez cukru Wanilia Flavor Drops – GymBeam (kilka kropli)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Maltitol – COCO FARM Fit 10g
- kawa (1 łyżeczka)
Masa
- Jogurt kokosowy (alternatywa dla mascarpone)
- Maltitol – COCO FARM Fit 10g
- Syrop Zero Kalorii Salted Caramel 425ml – The Skinny Food Co
- BIO Kakao w proszku – Diet Food (szczypta)
Tiramisu keto przepis – krok po kroku
Wsyp do miski mąkę wraz z mlekiem, miksturę siemienia lnianego z wrzącą wodą lub jajko, proszek do pieczenia, aromat oraz maltitol oraz rozgrzane na patelni masło.
Skorzystaj z mikrofali lub piekarnika (180 stopni, 30 minut) w celu upieczenia biszkoptu – w zależności od wyboru, masa powinna znajdować się albo w szklanych kubeczkach albo w tortownicy.
Parzymy kawę, aby następnie zanurzyć w niej biszkopt (wystarczy również skropić)
Mieszamy nasz jogurt z maltitolem oraz syropem. Układamy na przemian warstwę biszkoptu oraz naszą masę, a następnie – posypujemy kakao.
Pora rozkoszować się naszym niskowęglowodanowym tiramisu!