Zapiekanka to świetny pomysł na obiad lub kolację. Prezentowany przepis jest stosunkowo prosty w przygotowaniu i powinien wystarczyć na 3-4 porcje. Po upieczeniu świetnie się prezentuje, ma zwartą konsystencję i niepowtarzalny smak!
Keto zapiekanka – składniki:
- 2 łyżki sosu BBQ (polecamy sos bez kalorii BBQ GymBeam)
- 300 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego (np. ementaler, gouda)
- 100 g sera niebieskiego (np. gorgonzola)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 jaj
- zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku
Keto zapiekanka – przepis krok po kroku
Na początku obierz i pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek. Zeszklij je na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodaj kolejne dwie łyżki oliwy i wrzuć mięso, przypraw je wedle uznania ziołami prowansalskimi (ew. samą bazylią i tymiankiem). Dodaj także 2 łyżki sosu BBQ. Kiedy będzie już podsmażone, dodaj soli i pieprzu. Poczekaj, aż mięso się usmaży, cały czas dbając, żeby nie przywarło do dna patelni. Odłóż je na bok.
Zetrzyj ser żółty i niebieski. Oddziel żółtka od jaj. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy dodaj starte sery i delikatnie przemieszaj.
Około ⅓ masy wlej do naczynia żaroodpornego, a następnie przełóż do niego zawartość patelni. Później wylej resztę masy i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na około 30 min. Zapiekanka ketogeniczna gotowa!
Pyszna zapiekanka ketogeniczna
Zaprezentowana zapiekanka ketogeniczna jest świetną propozycją dla każdej osoby, która potrzebuje w stosunkowo krótkim czasie przygotować smakowitą kolację, która ponadto będzie się dobrze prezentować. Podając kawałek na talerz, można dodatkowo polać całość sosem BBQ, tworząc pasiasty wzór rodem z fine diningowych restauracji!
Zachęcamy również do przetestowania innych przepisów znajdujących się na naszej stronie. W ofercie znajdziesz też wykorzystany w przepisie sos BBQ czy oliwę z oliwek.