Ketogeniczne przepisy

Keto zapiekanka – przepis

Keto zapiekanka

Zapiekanka to świetny pomysł na obiad lub kolację. Prezentowany przepis jest stosunkowo prosty w przygotowaniu i powinien wystarczyć na 3-4 porcje. Po upieczeniu świetnie się prezentuje, ma zwartą konsystencję i niepowtarzalny smak!

Keto zapiekanka – składniki:

Keto zapiekanka – przepis krok po kroku

Na początku obierz i pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek. Zeszklij je na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodaj kolejne dwie łyżki oliwy i wrzuć mięso, przypraw je wedle uznania ziołami prowansalskimi (ew. samą bazylią i tymiankiem). Dodaj także 2 łyżki sosu BBQ. Kiedy będzie już podsmażone, dodaj soli i pieprzu. Poczekaj, aż mięso się usmaży, cały czas dbając, żeby nie przywarło do dna patelni. Odłóż je na bok.

Zetrzyj ser żółty i niebieski. Oddziel żółtka od jaj. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy dodaj starte sery i delikatnie przemieszaj.

Około ⅓ masy wlej do naczynia żaroodpornego, a następnie przełóż do niego zawartość patelni. Później wylej resztę masy i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na około 30 min. Zapiekanka ketogeniczna gotowa!

Pyszna zapiekanka ketogeniczna

Zaprezentowana zapiekanka ketogeniczna jest świetną propozycją dla każdej osoby, która potrzebuje w stosunkowo krótkim czasie przygotować smakowitą kolację, która ponadto będzie się dobrze prezentować. Podając kawałek na talerz, można dodatkowo polać całość sosem BBQ, tworząc pasiasty wzór rodem z fine diningowych restauracji!

Zachęcamy również do przetestowania innych przepisów znajdujących się na naszej stronie. W ofercie znajdziesz też wykorzystany w przepisie sos BBQ czy oliwę z oliwek.

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *