Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy i pyszny obiad, to nasz przepis na ketogeniczny faszerowany udziec z indyka ze skwarkami i czosnkiem jest idealnym rozwiązaniem! Nasz udziec z indyka jest faszerowany wspaniałym nadzieniem z boczku, cebuli, czosnku i ziół, a następnie pieczony w piekarniku, co nadaje mu wspaniały smak i aromat.
Ale to nie wszystko! Nasze udziec z indyka serwujemy z chrupiącymi skwarkami, które dodają daniu dodatkowego smaku i tekstury. To idealne danie, które dostarczy Ci energii i pożywienia na cały dzień, a jednocześnie jest odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej i low-carb.
Przygotowanie naszego ketogenicznego faszerowanego udźca z indyka ze skwarkami i czosnkiem jest łatwe i zajmuje tylko kilka kroków. Połączenie mięsa z aromatycznym i chrupiącym nadzieniem oraz dodatkiem skwarek i czosnku tworzy pyszne i pełnowartościowe danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Składniki na keto udziec z indyka:
- Udziec z indyka ze skórą 600g
- 1 główka czosnku
- 1/2 słoika smalcu z większą ilością skwarek, najlepiej domowej roboty
- zioła do drobiu, czosnek w proszku
- 1 średniej wielkości kalafior
- 3 łyżki masła
- 50ml śmietanki 30%
- 1/2 kapusty włoskiej
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie krok po kroku:
1. Udziec razem ze skórą nakrawamy w poprzek tak, aby utworzyć „kratę”, a w powstałe kieszonki wkładamy ząbki czosnku i skwarki ze smalcem. Posypujemy ziołami do drobiu i czosnkiem w proszku.
2. Pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę.
3. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy. Po ugotowaniu na miękko odcedzamy, solimy i blendujemy na puree wraz z masłem i śmietanką.
4. Kapustę włoską szatkujemy i mieszamy z majonezem dodając do smaku soli i pieprzu.
Smacznego! Jeśli odtwarzasz nasz przepis będzie nam bardzo miło kiedy podzielisz się z innymi na Instagramie zdjęciami swojego dania. Nie zapomnij nas oznaczyć!
Autor przepisu: @abc_ketogirl_ dla KetoSklep.pl