Składniki na keto udziec z indyka:
– Udziec z indyka ze skórą 600g
– 1 główka czosnku
– 1/2 słoika smalcu z większą ilością skwarek, najlepiej domowej roboty
– zioła do drobiu, czosnek w proszku
– 1 średniej wielkości kalafior
– 3 łyżki masła
– 50ml śmietanki 30%
– 1/2 kapusty włoskiej
– 3 łyżki majonezu
Przygotowanie krok po kroku:
1. Udziec razem ze skórą nakrawamy w poprzek tak, aby utworzyć „kratę”, a w powstałe kieszonki wkładamy ząbki czosnku i skwarki ze smalcem. Posypujemy ziołami do drobiu i czosnkiem w proszku.
2. Pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę.
3. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy. Po ugotowaniu na miękko odcedzamy, solimy i blendujemy na puree wraz z masłem i śmietanką.
4. Kapustę włoską szatkujemy i mieszamy z majonezem dodając do smaku soli i pieprzu.
Smacznego! Jeśli odtwarzasz nasz przepis będzie nam bardzo miło kiedy podzielisz się z innymi na Instagramie zdjęciami swojego dania. Nie zapomnij nas oznaczyć!
Autor przepisu: @abc_ketogirl_ dla KetoSklep.pl