Nasze życie nabiera znacznego tempa. Skutkiem tego jest rozwój wielu sektorów otaczającej nas rzeczywistości. Wraz z tym, kształtuje się świadomość wpływu mnóstwa czynników na samopoczucie, zdrowie – w tym aktywność oraz odpowiednie żywienie. Pośród rosnącego zainteresowania przeróżnymi dietami, zaleceniami oraz wskazówkami, każdy z nas może znaleźć coś dla siebie!
Dieta ketogeniczna w samym założeniu, koncentruje się na pozyskiwaniu alternatywnej energii ze spalaniu tłuszczu. Mechanizm funkcjonowania polega na wytwarzaniu w naszych organizmach ketonów, które mają ku temu możliwość wraz ze znaczącym spadkiem spożywania węglowodanów oraz umiarkowane ilości białka. Mylnie uważa się, że dieta jest na tyle restrykcyjna, że zmusi nas do wykluczenia wszelkich przyjemności kulinarnych – nic bardziej mylnego. Świetną alternatywą są batony ketogeniczne, przepis jest doprawdy banalny!
Keto batony – przepis na 4 porcje, składniki
- Keto Masło Orzechowe smooth 100% – GymBeam 40g
- Olej Kokosowy 100% PURE łagodnie rafinowany – Coco Farm – 15g
- Mąka lniana odtłuszczona – COCO FARM Fit 20g
- Chia Nasiona Szałwia Hiszpańska – RealFoods 10g
- Wiórki kokosowe – Big Nature 20g
Polewa
- Keto Czekolada z malinami i olejem MCT – BeKeto 20g
- Napój Roślinny Kokosowy Naturalny – The Bridge 30ml
- Maltitol – COCO FARM Fit 10g
Keto batony proteinowe – przepis krok po kroku
Przygotuj formę lub niskie naczynie (10×10) następnie wymieszaj składniki z pierwszej części listy – masa powinna przybierać postać gęstej.
Wkładamy naszą pierwszą warstwę do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gdy czas będzie dobiegał końca, czekoladę wraz z napojem roślinnym oraz maltitolem poddajemy kąpieli wodnej.
Polewa trafia na naszą orzechową warstwę – całość chłodzimy w lodówce przez kwadrans, aby czekolada zastygła.
Gotowe! Możemy skonsumować naszą keto przyjemność wraz ze względnym przestrzeganiem diety ketogenicznej. Dzięki dużej różnorodności składników, batony w żadnym stopniu nie odstają od lubianych przekąsek, a wręcz przeciwnie.