Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak cieszyć się smakiem pączków, jednocześnie zachowując swoją dietę niskowęglowodanową lub ketogeniczną? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – przepis na pyszne i zdrowe keto pączki, które pozwolą Ci na osiągnięcie tego celu!
Nasze pączki są niskowęglowodanowe, bogate w błonnik i idealnie nadają się na słodką przekąskę, na śniadanie lub jako deser. Nasz przepis wykorzystuje wysokiej jakości składniki, które pomagają utrzymać poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie, a jednocześnie dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Przygotowanie keto pączków jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka minut. Składniki, które wykorzystujemy, są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnej. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni i jednocześnie zachować swoją dietę.
Składniki
- 4 duże jajka,
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- 3 łyżki mleka kokosowego bądź migdałowego,
- 0,5 szklanki słodziku np. erytrytol,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka sody oczyszczonej.
Keto pączki – przepis krok po kroku
- Pierwszym krokiem podczas przygotowywania keto pączków, który powinniśmy wykonać, jest wymieszanie mąki kokosowej ze słodzikiem oraz sodą oczyszczoną.
- W odpowiedniej wielkości misce roztrzepujemy jajka, dodając do nich ocet jabłkowy oraz wybrane mleko roślinne.
- Dokładnie mieszamy suche składniki z mokrymi, aby uzyskać jednolite ciasto na keto pączki.
- Blaszkę do pieczenia smarujemy przygotowanym tłuszczem, np. olejem kokosowym.
- Przygotowaną masę na pączki keto przekładamy do woreczka strunowego z odciętym rogiem, bądź specjalnego rękawa cukierniczego.
- Wyciskamy na blaszkę niewielkie kulki przypominające swym kształtem tradycyjne pączki.
- Wstawiamy blaszkę do uprzednio rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
- Po upływie czasu blaszkę wyjmujemy z piekarnika i na jakiś czas odstawiamy do wystygnięcia, aby pączki delikatnie przestygły.
- Następne przekładamy przygotowany deser na ruszt bądź kratę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na pączki keto jest to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać i na co dzień stosują dietę ketogeniczną. Ten pyszny deser w niczym nie ustępuje tradycyjnym pączkom, dlatego możemy go z czystym sumieniem wypróbować. Pączki są nie tylko przepyszne, ale również mięciutkie oraz puszyste i z całą pewnością zachwycą wszystkich domowników, a także odwiedzających nas gości. Dzięki swojemu subtelnemu smakowi, deser wręcz rozpływa się w ustach, subtelnie pieszcząc nasze podniebienia. Pączki sprawdzą się zarówno w Tłusty Czwartek, jak i podczas rodzinnego spotkania czy słodki poczęstunek w pracy. Ich delikatny, aczkolwiek niepowtarzalny smak pozwoli na stopniowe rozkoszowanie się deserem, który będziemy przygotowywali z wielką chęcią oraz zaangażowaniem. Pączki przyrządza się w szybki i prosty sposób, dzięki czemu nie musimy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.
-
BIO Mleczko Kokosowe Bez Gumy Guar 22% Tłuszczu 400ml (puszka)- Terrasana22,90 zł
-
Erytrytol – Intenson13,99 zł – 29,00 zł
-
Mąka migdałowa – 1kg – Real Foods45,50 zł