Ketogeniczne przepisy

Przepis na keto pulpety w sosie koperkowym

Przepis na keto pulpety w sosie koperkowym KetoSklep

Wielu osobom wydaje się, że dieta ketogeniczna jest nudna i ogranicza się wyłącznie do jedzenia jajek i tłustego mięsa. To nieprawda! Istnieje wiele zaskakujących przepisów na dania keto, które rozpieszczają podniebienie. Jednym z nich jest przepis na keto pulpety w sosie koperkowym.

Nasze keto pulpety to doskonała propozycja dla miłośników klasycznych, polskich smaków. Są one lekkie, sycące i pełne aromatycznych przypraw, a co najważniejsze, pozbawione mąki i innych wysokowęglowodanowych składników. Zamiast tego, nasz przepis wykorzystuje mięso mielone, jajko oraz przyprawy, aby uzyskać wyjątkowy smak i konsystencję.

Do tego, nasze keto pulpety są podawane w aromatycznym sosie koperkowym, który doskonale komponuje się z mięsnymi smakami pulpety. Sos jest lekki, kremowy i pełen naturalnego smaku ziołowego. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut, dzięki czemu możesz w krótkim czasie przygotować pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Nie czekaj dłużej i wypróbuj nasz przepis na keto pulpety w sosie koperkowym już dziś! Przekonaj się, że dieta niskowęglowodanowa może być pyszna i satysfakcjonująca, a nasze keto pulpety to doskonały przykład na to, jak można cieszyć się smakiem swoich ulubionych potraw bez żadnych wyrzeczeń.

Keto pulpety w sosie koperkowym dostarczą Ci sporą ilość niezbędnych tłuszczów i białka, a ich przygotowanie z pewnością nie zajmie Ci dużo czasu.

Składniki na keto pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka, wołowiny lub łopatki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • 1 nieduża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1-2 łyżki mąki lnianej,
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • ok. 600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego.

Przepis na keto pulpety w sosie koperkowym – krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa mielonego. Następnie wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej mieszanki zacznij formować pulpety. Aby mięso nie przywierało do rąk, przygotuj miskę z wodą i mocz w niej dłonie zawsze przed rozpoczęciem formowania kuleczek.

Śmietankę dokładnie wymieszaj z mąką lnianą tak, aby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie do mieszanki dodaj sól, pieprz i drobno posiekany koperek.

Do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Na gorącą wodę włóż pulpety, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj całość na wolnym ogniu. Gdy pulpety będą miękkie, wlej do garnka mieszankę śmietanki z mąką. Doprowadź sos do zagotowania i trzymaj go na ogniu przez ok. 5 minut. Jeśli jest potrzeba dopraw go dodatkowo solą, pieprzem lub swoimi ulubionymi ziołami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *