Ketogeniczne przepisy

Sernik ketogeniczny – przepis

Sernik ketogeniczny

Sernik ketogeniczny jest wspaniałym i przede wszystkim zdrowym rozwiązaniem, który mimo braku cukru oraz glutenu może być równie smaczną alternatywą dla tradycyjnego przepełnionego węglowodanami ciasta. Proponowany przez nas sernik jest pyszny, puszysty, a delikatny posmak kokosu czyni go ucztą dla zmysłów i rozkoszą dla podniebienia. W takim razie – jaki jest przepis na sernik keto?

Keto sernik – przepis

Do przygotowania sernika keto będziemy potrzebowali zastępnik cukru, czyli erytrytol, a także służącą za zagęszczacz masy mąkę kokosową. Do tego potrzebne do przyrządzenia spodu masło oraz kakao, a także serek mascarpone, który wykorzystamy do sporządzenia masy serowej. Kolejnymi ważnymi składnikami jest 6 jajek, twaróg oraz opcjonalne starta skórka pomarańczy dla smaku oraz aromatu.

Sernik keto – przepis

Kiedy już zaopatrzymy się we wszystkie niezbędne do przygotowania sernika składniki, będziemy mogli przejść do jego wykonania. W pierwszej kolejności powinniśmy wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia, zmieszać masło na jednolitą masę razem z erytrytolem, którą wykleimy dno tortownicy. W następnym kroku całość wkładamy na ok. 15 minut do nagrzanego piekarnika (160°C), a po upływie czasu formę wyciągamy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do przygotowania masy serowej będziemy potrzebowali miski, w której umieścimy masło z erytrytolem oraz serek mascarpone i twaróg, aby całość zmiksować na jednolitą masę przy pomocy miksera. Następne dodajemy skórkę pomarańczy, jajka oraz mąkę kokosową i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę serową przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na około godzinę przy temperaturze 160°C razem z ustawioną grzałką na poziomie góra-dół. Po upływie czasu powinniśmy poczekać, aż nasz sernik się schłodzi, aby następne przystąpić do jego skosztowania.

Jest to niezwykle prosty i skuteczny przepis na keto sernik, który zachwyci Twoje kubki smakowe i pozwoli Ci na delektowanie się jego subtelnym, rozpływającym się w ustach smakiem.

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *