Bez kategorii

Tłuszcz MCT – podziały tłuszczów w diecie ketogenicznej.

W centralnej części kokos złamany na pół, dookoła znajduje się jeszcze wiele kokosów, w tle mleko kokosowe, olej kokosowy i pasta kokosowa.

Tłuszcze MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych. Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby.

Wyróżniamy:

C8: kwas kaprylowy ( działa prozdrowotnie na układ pokarmowy oraz stany zapalne jelit)

 C10: kwas kaprynowy (ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe)

oraz, te które nie mają właściwości prozdrowotnych w diecie ketogenicznej:

C6: kwas kapronowy

C12: kwas laurynowy

Działanie oleju MCT i powody, dla których warto suplementować go w diecie ketogenicznej:

  • dodaje energii nie podnosząc poziomu glukozy we krwi i nie wywołując skoków insuliny
  • zwiększanie spalania kalorii 
  • zmniejszenie magazynowania tłuszczów w organizmie
  • zwiększają poczucie sytości
  • Tego typu tłuszcze dodatkowo wpływają pozytywnie na produkcję ketonów we krwi! 

Dlaczego warto stosować MCT nie tylko w diecie ketogenicznej?

Kwas kaprylowy sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego, a kaprynowy dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym powinien stanowić część diety każdego kto chce zadbać o swoją odporność.

Kwasy te wspomagają leczenie chorób takich jak celiakia, biegunki, choroby wątroby, a nawet choroby neurologiczne jak epilepsja czy aizcheimer.

Różne formy oleju MCT znajdziesz w KetoSklep.pl !

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.