Tłuszcze MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych. Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby.
Wyróżniamy:
C8: kwas kaprylowy ( działa prozdrowotnie na układ pokarmowy oraz stany zapalne jelit)
C10: kwas kaprynowy (ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe)
oraz, te które nie mają właściwości prozdrowotnych w diecie ketogenicznej:
C6: kwas kapronowy
C12: kwas laurynowy
Działanie oleju MCT i powody, dla których warto suplementować go w diecie ketogenicznej:
- dodaje energii nie podnosząc poziomu glukozy we krwi i nie wywołując skoków insuliny
- zwiększanie spalania kalorii
- zmniejszenie magazynowania tłuszczów w organizmie
- zwiększają poczucie sytości
- Tego typu tłuszcze dodatkowo wpływają pozytywnie na produkcję ketonów we krwi!
Dlaczego warto stosować MCT nie tylko w diecie ketogenicznej?
Kwas kaprylowy sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego, a kaprynowy dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym powinien stanowić część diety każdego kto chce zadbać o swoją odporność.
Kwasy te wspomagają leczenie chorób takich jak celiakia, biegunki, choroby wątroby, a nawet choroby neurologiczne jak epilepsja czy aizcheimer.
Różne formy oleju MCT znajdziesz w KetoSklep.pl !