Ketogeniczne przepisy

Przepis na keto pączki

Dwa talerze z dużą ilością keto pączków. Na przodzie mniejszy talerzyk, na którym znajduje się 5 pączków - jeden przekrojony na pół. W tle większy talerz z 9 całymi pączkami.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak cieszyć się smakiem pączków, jednocześnie zachowując swoją dietę niskowęglowodanową lub ketogeniczną? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – przepis na pyszne i zdrowe keto pączki, które pozwolą Ci na osiągnięcie tego celu!

Nasze pączki są niskowęglowodanowe, bogate w błonnik i idealnie nadają się na słodką przekąskę, na śniadanie lub jako deser. Nasz przepis wykorzystuje wysokiej jakości składniki, które pomagają utrzymać poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie, a jednocześnie dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Przygotowanie keto pączków jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka minut. Składniki, które wykorzystujemy, są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnej. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni i jednocześnie zachować swoją dietę.

Składniki

  • 4 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • 3 łyżki mleka kokosowego bądź migdałowego,
  • 0,5 szklanki słodziku np. erytrytol,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej.

Keto pączki – przepis krok po kroku

  • Pierwszym krokiem podczas przygotowywania keto pączków, który powinniśmy wykonać, jest wymieszanie mąki kokosowej ze słodzikiem oraz sodą oczyszczoną.
  • W odpowiedniej wielkości misce roztrzepujemy jajka, dodając do nich ocet jabłkowy oraz wybrane mleko roślinne.
  • Dokładnie mieszamy suche składniki z mokrymi, aby uzyskać jednolite ciasto na keto pączki.
  • Blaszkę do pieczenia smarujemy przygotowanym tłuszczem, np. olejem kokosowym.
  • Przygotowaną masę na pączki keto przekładamy do woreczka strunowego z odciętym rogiem, bądź specjalnego rękawa cukierniczego.
  • Wyciskamy na blaszkę niewielkie kulki przypominające swym kształtem tradycyjne pączki.
  • Wstawiamy blaszkę do uprzednio rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
  • Po upływie czasu blaszkę wyjmujemy z piekarnika i na jakiś czas odstawiamy do wystygnięcia, aby pączki delikatnie przestygły.
  • Następne przekładamy przygotowany deser na ruszt bądź kratę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na pączki keto jest to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać i na co dzień stosują dietę ketogeniczną. Ten pyszny deser w niczym nie ustępuje tradycyjnym pączkom, dlatego możemy go z czystym sumieniem wypróbować. Pączki są nie tylko przepyszne, ale również mięciutkie oraz puszyste i z całą pewnością zachwycą wszystkich domowników, a także odwiedzających nas gości. Dzięki swojemu subtelnemu smakowi, deser wręcz rozpływa się w ustach, subtelnie pieszcząc nasze podniebienia. Pączki sprawdzą się zarówno w Tłusty Czwartek, jak i podczas rodzinnego spotkania czy słodki poczęstunek w pracy. Ich delikatny, aczkolwiek niepowtarzalny smak pozwoli na stopniowe rozkoszowanie się deserem, który będziemy przygotowywali z wielką chęcią oraz zaangażowaniem. Pączki przyrządza się w szybki i prosty sposób, dzięki czemu nie musimy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *