Zupa pomidorowa jest wspaniałym daniem przygotowywanym w każdej rodzinie od wielu pokoleń. Jej subtelny, a czasem wyrazisty smak prawdopodobnie kojarzy Ci się z obiadami u babci. Obecnie możesz znaleźć wiele przepisów, które odbiegają od tradycyjnej pomidorówki, jednak są równie pyszne, lekkie i zdrowe dla Twojego organizmu. Jednym z nich jest zupa pomidorowa LCHF, czyli zupa krem z dodatkiem świeżej bazylii oraz mozzarelli.
Keto zupa pomidorowa – przepis
Do zrobienia zupy nie potrzebujesz dużej ilości składników, a przygotowanie keto zupy pomidorowej nie jest skomplikowane ani czasochłonne.
Składniki:
- ok. 400 g pomidorów,
- ok. 100 g cebuli,
- 4 łyżki masła,
- świeża bazylia,
- mozzarella,
- ząbek czosnku,
- bulion,
- szklanka śmietany.
Pierwszym krokiem będzie dokładne posiekanie czosnku oraz cebuli i ich podsmażenie przez około 5 minut. Do tego dodajemy pokrojone drobno pomidory i całość gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. W kolejnym kroku wlewamy przygotowany bulion i gotujemy przez następne 10 minut. Na końcu wszystko blendujemy, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Pomidorową keto warto posypać z wierzchu posiekaną bazylią. Gotowe! Możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem swojego ulubionego dania. Do smaku możesz dodać sól, pieprz, a nawet papryczkę chilli. Nie zapomnij także o mozzarelli, która nada potrawie wyjątkowy smak. Zupa pomidorowa keto jest daniem zdrowym, pożywnym i szybkim w wykonaniu. Dzięki niej stworzysz pyszny obiad, który dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym zachwyci nawet zwolenników tradycyjnej pomidorówki.