Dieta keto jest doskonałym sposobem na zdrowe i zbilansowane odżywianie. Możemy znaleźć wśród jej zwolenników wiele zadowolonych osób, które chwalą ją również za walory smakowe przyrządzanych w jej duchu deserów czy potraw. Jednym z najciekawszych pomysłów na przygotowanie zdrowego i pysznego ciasta jest przepis na keto szarlotkę.
Keto szarlotka – przepis
Do przygotowania keto szarlotki będziemy potrzebowali około 100 g mąki kokosowej, 80 g oleju kokosowego, 30 g łupin babki jajowatej, 3 jajka, szczypta wanilii, a także alternatywa dla tradycyjnego cukru, czyli ksylitol, erytrytol bądź stewie. Dodatkowy do wykonania farszu jabłkowego niezbędne będą nam jabłka (około 500 g), a także 2 łyżeczki cynamonu do smaku.
Keto jabłecznik – przepis
W pierwszym kroku powinniśmy wymieszać wszystkie potrzebne nam do przygotowania ciasta składniki, tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przelewamy masę do formy i nakłuwamy ją widelcem, aby uzyskać efekt kruchego ciasta. Dzięki temu w trakcie pieczenia spod ciasta będzie mogła wydostać się para, nie dopuszczając tym samym do powstawania wybrzuszeń. Wylepioną ciastem formę umieszczamy w lodówce na około 30 minut, aby następnie przełożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C na plus minus 15 minut.
Ostatnim krokiem będzie przygotowanie farszu z jabłek, które jest niezwykle proste i wymaga umycia, pokrojenia i obrania owoców, a następnie podsmażenia ich na małym ogniu oraz dodaniu do nich cynamonu i słodzika. Sporządzony mus powinniśmy przełożyć na upieczoną tartę, a następnie całość włożyć na kolejne 15 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Szarlotka keto jest zdrowym wyborem, który może być równie pyszny co tradycyjny jabłecznik, dlatego warto wypróbować oferowany przez nas przepis, aby móc delektować się jej nietuzinkowym i subtelnym smakiem. Przepis na jabłecznik jest szybkim i prostym rozwiązaniem, dzięki któremu możemy przygotować smaczny deser, który rozpłynie się w naszych ustach i delikatnie pobudzi nasze kubki smakowe.